IMG-20190910-WA0004_2.jpg

 
 

Opdrachten


 

Her inrichten reptielenverblijf

 

Wij hebben als opdracht gekregen van school om het reptielenverblijf opnieuw in te richten en schoon te maken. Met een groepje van paraveterinair en dier klas 2 zijn we hier mee aan de slag gegaan. We hebben de kasten uitgezocht en de spullen die er in lagen gesorteerd zodat het overzichtelijk in de kasten ligt. Ook hebben we een heel aantal hokken opnieuw ingericht en soort bij soort gezet. Voor de grotere hokken zijn we met meneer Engels naar Heerlen geweest om benodigdheden op te halen zoals planten en ondergronden. Er zijn een aantal nieuwe dieren bij gekomen zoals vuurbuikpadden, een Aziatische bos schorpioen en viatmeense miljoenenpoten. Al met al zijn we hier 3 maand mee bezig geweest en het resultaat is er dan natuurlijk ook naar. Het resultaat is te zien in het reptielenverblijf als  je nieuwsgierig bent!

 

 

 

 


Project knuffelmiddag Oostermarke

Wij: Milenka Zaagman, Stef Dokter, Iris Kruit en Lotte Tempelman hebben een project gedaan bij woonwijk centrum Oostermarke. Het doel was om een leuke en gezellige knuffelmiddag te organiseren voor de mensen die er wonen. Wij hebben een zestal dieren mee genomen en dit werd goed ontvangen. Het was erg leuk om te zien hoe de mensen reageerden op bijvoorbeeld een hond. Veel van de inwoners hebben vroeger wel een hond gehad dus die werden herkent. Ook hadden wij een slang mee, de een vond het heel leuk en de ander moest er niks van weten.
Christa had ook nog geregeld dat er een tiental kinderen van de mitil school in Emmen. Dit zijn kinderen met een beperking, ook zij vonden dit erg leuk.
Wij hadden een korte presentatie gemaakt met informatie over de dieren en de reptielen.
 
De bewoners vonden de reptielen ook erg interresant.
Wij vonden het een erg leuk project en hebben het voldoende afgerond.

 

Verzorgd wonen(zorgboerderij) en dierenweide Exloo

 

In Exloo is een beginnende zorgboerderij. Het is een kleinschalige 24-uurs woonzorgvoorziening. Het verzorgd wonen in biedt wonen en zorg voor ouderen die niet langer zelfstandig kunnen of willen wonen. Naast de 24-uurszorg bieden zij ook dagbesteding. Zij bieden aandacht, kleinschaligheid en huiselijkheid. De bewoners wonen ruim in een verbouwde boerderij. Verzorgd wonen in Exloo is een hoogwaardig alternatief een verzorgings- of verpleeghuis. Bij ons wonen maximaal 15 mensen.

 

Het project is het ontwerpen van een dierenweide. Hierin moeten verschillende soorten dieren te vinden zijn. Het is de bedoeling dat de project groep gaat kijken wat er mogelijk is en hoeveel alles gaat kosten. Verder moet er gekeken worden wat er om heen geplant kan worden en welk materiaal het best gebruikt worden. Het verwachte eindresultaat is een mooie dierweide waar de bewoners bij in kunnen. Daarnaast moet nagedacht worden over eventuele uitbreidingen.


Open dag Levend Landgoed Nova

Wij, Manon, Ilse, Nienke en Marjolijn, gaan als project van de stichting TOP een open dag regelen op het Levend Landgoed Nova, te Eext. Voor dit project houden we wekelijks contact met de eigenaresse. Zij houdt op het landgoed verschillende soorten dieren, van Mangalitzavarkens tot aan miniatuur ezels. Met deze open dag willen wij voor meer publiciteit zorgen. De open dag is op 8 juli 2018. Op deze open dag kunt u allerlei bijzondere soorten dieren bewonderen. Er komen verschillende stands waar u bijvoorbeeld eigen vlees van het landgoed kunt kopen of proeven, maar ook landelijke stands van bedrijven uit de omgeving komen er staan. Daarnaast kunnen uw kinderen zich vermaken met oud Hollandse spelletjes, een springkussen en leren samenwerken met dieren. Tenslotte komen er nog demonstraties, deze zijn nog niet concreet. Kortom; voor jong en oud valt er iets te beleven! Wees welkom, en kom onze open dag bewonderen!

Datum:13-3-2018

Maiszaaier

Deze groep wil graag gaan leren/onderzoeken of een 8 rijige monozem maiszaaier beter uit kan dan een 6 rijige Amazone maiszaaier. Contacten leggen, netwerken en economisch inzicht krijgen. Samenwerken en overleggen met het bedrijfsleven, vakdeskundigheid toepassen. Behoeften van een klant vaststellen. Formulieren en rapportteren. Maarten: Ik wil graag meer weten over kosten van verschillende merken. Stefan: Kijken welk beste merk uit de test komt. Jaap-jan: meer informatie over de kosten op doen over verschillende merken mais zaaiers. Arjen: Het verschil zien tussen de verschillende machines types. Ook over de kosten van machines.

Einddatum: 24-1-2017

 

maszaaier.jpg

 

Voederbieten in snijmais

De leerlingen van veehouderij en akkerbouw doen in samen werking met de leerlingen van Dronten en Meppel een opdracht over voeder bieten. De opdracht gaat over de teelt, bewaren en het voeren van de voeder bieten. De jongens gaan om informatie te verzamelen langs bij mts aalenhuis en mts kolthoff.  Beide bedrijven telen voor het eerst de voeder bieten en willen door middel van het onderzoek meer te weten te komen over de teelt, en wat de biet voor een effect heeft op de koe. Tijdens het oogsten gaan de jongens met behulp van een weegbrug de opbrengst meten en vergelijken met elkaar.

Einddatum: 24-1-2017

voederbieten.jpg

Buitenland excursie

Een aantal leerlingen van paardenhouderij hebben op verschillende vestigingen van het Terra MBO een presentatie gehouden over de buitenland excursie naar Newmarket in Engeland. Deze zal plaats vinden van 11 t/m 15 mei.
Tijdens de presentatie hebben ze onder andere verteld waar Newmarket bekent om staat, met welk vervoer de dames naar Engeland gaan en wat het doel is van de excursie. Aan het einde was er tijd voor vragen en hebben ze de planning besproken.
Op 25 januari zijn ze naar Meppel geweest om te presenteren voor de paardensportklas. Op 1 februari hebben ze op onze eigen school de presentatie gehouden voor alle leerling van klas 1 tot 4 van niveau 3/4 en op 2 februari zijn ze naar Groningen geweest om de presentatie te houden voor klas 1 niveau 3/4.

 

Rijenspuiten

Eind vorig jaar hebben een aantal leerlingen van de opleiding akkerbouw een project gestart over de rijenspuit van H. Luth.
De demo is uitgevoerd in combinatie met een proefboerderij in Valthermondz. De proefboerderij heeft een perceel bieten beschikbaar gesteld waar de leerlingen hun veldjes in mochten leggen. Het doel van de opdracht was om uit te zoeken of door het gebruik van de rijenspuit de hoeveelheid gewasbeschermingsmiddel gereduceerd kan worden met hetzelfde resultaat.
Afgelopen week (1/2/2016 - 5/2/2016) zijn de resultaten hiervan gepresenteerd aan H. Luth, proefboerderij Valthermond en aan de school.


 

Soilset

Een paar leerlingen van de opleiding veehouderij hebben als project een promotie folder gemaakt voor soilset van Heemskerk.
Siolset is een natuurlijke bodemverbeteraar die niet alleen zorgt voor een betere wortelgroei maar ook risico's vermindert op schimmelgroei en plantziekten vanuit de bodem.
Voor dit project zijn de leerlingen een paar keer naar een boer geweest en naar Queensgras, een bedrijf dat graszoden kweekt. Zowel de boer als Queensgras hebben het product gebruikt en door graszoden te bekijken konden ze zien of er een verschil was tussen wel en niet bespoten graszoden. De leerlingen zelf waren niet overtuigd en hebben daarom een proefopstelling gemaakt om zelf het verschil te zien. Het resultaat was zeker te zien. Het bespoten gras had duidelijk meer wortels dan het onbespoten gras.

Oefendag brandweer Emmen

Op vrijdag 22 januari hebben vier leerlingen van de opleiding paard, Dominique, Anne, Lynn en Rowan de uivoering gehad van hun project voor de brandweer van Emmen. Dit project vond plaats op pensionstal Nieuw-Loosdrecht in Erica.

10 brandweermannen kregen een korte theorie uitleg over hoe je het beste om kan gaan met paarden in een noodsituatie, hierna hebben ze dit geoefend in de praktijk.

De mannen hebben onder andere geoefend hoe ze een halster om moeten doen, hoe ze een noodhalster maken en hoe ze moeten lopen met een paard. Om het lopen met een paard wat uitdagender te maken hebben de mannen ook oefeningen gedaan als slalommen, achteruit lopen, stilstaan boven een balk en door een smalle poort. Als verassing voor de mannen mochten ze na de oefeningen nog een rondje op het paard.

Na afloop hebben ze met z'n allen geëvalueerd en de oefening afgesloten, iedereen was erg tevreden en enthousiast en de brandweermannen hebben een zeer leerzame ervaring en kennis opgedaan dat erg belangrijk is voor hun beroep. Omdat de oefendag zo goed beviel wil de brandweer van Emmen dit ook graag laten organiseren voor de andere twee korpsen.

   


 

Noordshow

Vier leerlingen van MBO Terra Emmen hebben als project geholpen met het organiseren van de Noordshow. Dit is de grootste kleindierenshow van Nederland en deze vond plaats in de TT hal in Assen.

De Noordshow werd gehouden van 5 t/m 9 januari. Ondanks de gladheid die week is de Noordshow toch door gegaan en hebben onze leerlingen twee van de vijf dagen geholpen met onder andere het regelen van vrijwilligers, het voeren van de dieren, water geven, dieren voorzien van vers stro en het netjes houden van de hal. Na afloop op de laatste dag hebben ze natuurlijk geholpen met het afbouwen en opruimen.

Het waren drukke dagen, maar de leerlingen hebben het enorm naar hun zin gehad en het was zeker de moeite waard. En er is zelfs nog een leerling geïnterviewd door RTV Drenthe.
Bekijk onderstaande link voor een sfeerimpressie:
http://youtu.be/OGxK2D66L0E

     


 

Ellert en Brammert

Drie leerlingen van MBO Terra Emmen die de opleiding tuin, park en landschap (TPL) doen, hebben en meerjarig project bij Openluchtmuseum Ellert en Brammert.

Voor dit project maken de leerlingen een historische moestuin die wordt aangelegd bij "het armenhuis" op het park. De leerlingen maken hiervoor zelf een ontwerp van de moestuin en zullen deze ook zelf aanleggen. De leerlingen maken een kostenplaatje zodat ze weten wat de aanleg van de moestuin zal kosten. Als alles volgens plan gaat is het eerste deel in het voorjaar af. Waaronder de moestuin met pad.

Kortom een super leuk project voor de leerlingen van TPL en natuurlijk een grote uitdaging.
 

Bietenzaaier

Vier leerlingen van het MBO Terra Emmen hebben een project gedaan voor loonbedrijf Weco de Hondsrug uit Borger.

Het project ging over de bietenzaaier. Het loonbedrijf zaait momenteel met twee 12-rijige bietenzaaiers en willen deze vervangen. Het bedrijf heeft de opdracht bij de leerlingen neergelegd om uit te zoeken of het uit kan om een nieuwe 18-rijige bietenzaaier aan te schaffen die uitgerust is met GPS en sectie control of om de twee 12-rijige bietenzaaiers te vervangen door twee nieuwe bietenzaaiers met GPS en sectie control.

Het resultaat van het onderzoek is dat een 18-rijige bietenzaaier beter uit kan in aanschaf dan twee 12-rijige bietenzaaiers.

De leerlingen hebben afgelopen week hun project afgerond en Bert Roosjes de bedrijfsleider van Weco de Hondsrug was hier zeer over te spreken en daarom zal hij in de toekomst nog kijken of Weco de Hondsrug nog meer opdrachten heeft voor de leerlingen van de opleiding loonwerk.
 

Open dag Stal Vegter

Zaterdag 28-11-2015 hebben de leerlingen van Terra Emmen de open dag van stal Vegter georganiseerd.
Deze dag bestond uit lessen, grondwerk trainingen, accupunctuur behandelingen, zadelmaker consult en er was een homeopaat aanwezig. Verschillende combinaties hadden zich opgegeven om hun ‘probleem’ op te lossen. Op basis van het ‘probleem’ zijn Alie Vegter en het team gaan zoeken naar de oplossing.
Er waren verschillende combinaties met allemaal andere ‘problemen’. Zo was er een pony die lastig op de trailer ging, een paard die angstig was bij de hoefsmid en verschillende zadels moesten opgevuld worden. Al deze combinaties zijn geholpen en kunnen verder met de tips en tricks die zij van de specialisten hebben mee gekregen. Het was een succesvolle dag met positieve reacties en klanten waren erg te spreken over de wijze van trainen.
Tijdens deze dag was iedereen welkom een kijkje te komen nemen en om kennis te maken met de wijze van trainen.

     


 

Voorlichtingsavond

Woensdag 25 november zijn Lisette Gilles, Debbie Mollema en Patricia Buist naar De Noorderbrug geweest.
Dit is een wooncentrum in Emmen voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel die hier ondersteuning krijgen.
Hier hebben zij een voorlichtingsavond met een aantal dieren gegeven aan de bewoners, met als doel de bewoners van de Noorderbrug een leuke en leerzame avond te bezorgen.

De dieren die meekwamen zijn een koningspython, een rode rattenslang, een baardagame, een chinchilla, een rex dwergkonijn, een cavia, een naakte rat, een tortelduif en een hond.

Ongeveer 20 mensen kwamen naar de voorlichtingsavond. Door middel van een presentatie hebben wij wat over de dieren verteld en daarna mochten de mensen de meeste dieren even aanraken, dit vonden de meeste bewoners geweldig.
Een paar mensen vonden de slangen een beetje eng, maar toen ze eenmaal zagen dat Patricia ze kon hanteren en er rustig over wat kon vertellen, vonden ze het niet zo eng meer. De mensen hebben zelfs de slangen vastgehouden en om hun nek gehad, zelfs de mensen die slangen eng vinden, dit was dus een groot succes!
De hond van Lisette, Quiro, liet een aantal leuke trucjes zien zoals door een hoepel springen en op een krukje staan. Voor hem was dit ook een leerzame ervaring.

De avond verliep succesvol en iedereen was tevreden over het resultaat.


 

Enge dierendag OBS de Lindelaar Westerbork

Op donderdag 12 november en vrijdag 13 november hebben wij Mirjam, Marlon en Renée ons project enge dierendag gehad op de basisschool OBS de Lindelaar in Westerbork.

Wij zijn beide dagen met (enge) dieren na de school in Westerbork geweest om de kinderen les te geven over de dieren die wij bij ons hadden en ook vooral laten zien dat deze dieren helemaal niet eng zijn. Wij hebben presentaties geven en de kinderen kregen een opdrachtenboekje met vragen over de dieren, na afloop mochten de kinderen de dieren vast houden en ermee op de foto en als bewijs kregen de kinderen een enge dierenwijs of diploma. Wij hebben de groepen 3 t/m 8 gehad en hadden vijf dieren bij ons. Twee koningspythons, een landschildpad, een miljoenpoot, een baardagaam en een rat.

Beide dagen waren een groot succes wij hebben het enorm na ons zin gehad, de kinderen hebben genoten en wij hebben super leuke reacties gehad van zowel de juffen, meesters en ouders van de kinderen.

Kortom een super geslaagd project!

        
 


 

De vreemde dierenochtend

Wij, Sandra, Diana, Caressa en Sammy Jo, hebben dinsdag 3 november een vreemde dierenochtend gehouden op Bonifatiusschool in Ter Apel.
We hebben daarbij dieren meegenomen die mensen niet gauw als huisdieren hebben. We hebben een koningspython meegenomen, een baardagaam, een landschildpad en een wandelende tak. Hierbij hebben we een presentatie gegeven en hebben we de dieren gehanteerd.
De kinderen mochten de dieren aaien en aanraken. Ook hebben we over elk dier informatie gegeven.
Daarna volgde de quiz die ze allemaal heel goed hebben gedaan. Aan de hand van de info die we hebben gegeven konden ze de vragen goed beantwoorden.
We hebben afgesloten met een diploma die elke leerling heeft gekregen.

 
  

Terraria Zwolle 

Terraria Zwolle is een kleine internationale reptielen beurs. Het aanbod aan dieren was vrij divers. Er werden naast reptielen ook knaagdieren insecten en amfibieën te koop aangeboden. En ook alles op het gebied van huisvesting voor dit soort dieren. 

Voor het vak regioleren hebben wij het project terraria gekregen. We waren met drie personen en moesten helpen met de organisatie van de beurs. We moesten overleggen over wat er allemaal gedaan moest worden. Vervolgens moesten er vrijwilligers geworven worden om te helpen. Deze mensen moesten begeleid worden. En er moest vervoer geregeld worden.

Eerst moest de hal ingericht worden. Daarna moesten alle dieren gecontroleerd worden met van een dierenarts. Na de de opening moesten de kaartjes gecontroleerd worden en kregen de bezoekers een stempel en een flyer.

Ook moesten de standhouders gecontroleerd worden.

Aan het eind van de dag moest er worden opgeruimd en konden we naar huis.


 

Workshop bloem


Annika van de Zwaag, Simone Hooijer en Leonie Drenth zijn door Stichting TOP van Terra Emmen MBO benaderd vanuit het Roelof van Echtencollege om leerlingen te begeleiden en aan te sturen in het geven van een workshop herfstdecoratie aan leerlingen van een basisschool uit Hoogeveen en een verzorgingstehuis uit Hollandscheveld.

Deze workshop bestond o.a. uit het uithollen en opmaken van een kalebas en het decoreren van een rieten mand in herfstsfeer.

Het was een plezierige samenwerking met het Roelof van Echtencollege en de workshops werden enthousiast ontvangen.
 

Praktijkdag voor de brandweer

Op maandag 7 oktober heeft de brandweer uit Coevorden een praktijkdag in Klijndijk gehad.  Op de praktijkdag mochten wij de accommodatie gebruiken van Janneke Reinders in Klijndijk. We begonnen met de brandweermannen uitleg geven over hoe ze de staldeuren open moesten maken. Daarna gaven wij uitleg over hoe ze een paard moesten. Tijdens de pauze kregen ze nog theorie over paarden in noodgevallen. Na de pauze mochten ze nog meer oefenen met paarden. Dit deden we in de binnenbak, waar we allemaal obstakels hadden klaar gezet. De brandweermannen mochten zelf hun paarden uitkiezen, waar ze  zich vertrouwd bij voelden. Na deze avond kregen wij zeer positieve reacties van alle brandweermannen en vrouwen.

wreefw.jpg


 

Terra Emmen verzorgt workshops op het Carmel College te Emmen

Het Carmel College in Emmen had op donderdag 15 januari een Carrousel dag georganiseerd, voor allerlei bedrijven en scholen om voorlichting te geven aan de 3e klas VMBO en MAVO over verschillende beroepen en opleidingen. Zo was ook Terra Emmen benaderd. Via de decaan van Terra Emmen, is dit als opdracht binnen het Regioleren gekomen en heeft Pim Wittering (projectleider), samen met Tom Kuipers (voorzitter) de opdracht voorbereid, d.m.v een intakegesprek en een leerofferte en hebben ook geholpen bij de uitvoering. Daarbij kregen ze ondersteuning van 4 leerlingen Dierverzorging en 2 leerlingen Tuin, Park & Landschap. De workshop hield in, informatie over de opleiding vertellen en door de leerlingen opdrachten te laten doen die met de vakrichting te maken had.

Samen met de opdrachtgever en de leerlingen Dierverzorging en Tuin, Park & Landschap, kijken ze terug op een geslaagde dag. Op 19 maart vindt er een tweede intakegesprek plaats, voor een tweede carousel dag op het Carmel College, waar ook Terra Emmen weer een aantal workshops zal verzorgen.